пʼятницю, 24 листопада 2023 р.

Мотивація. Мотивація народжується в родині

Звичайно нам, батькам, час від часу хочеться перекласти відповідальність за мотивацію на школу. Але - ні. Не вийде. Мотивація нарождується в родині. Школа та учитель можуть її підсилити чи взагалі вбити, але не можуть її народити і підтримувати. По-перше тому, що батьки - найперші авторитети для дитини, найбільш значущі люди саме в той момент, коли питання навчання в школі стає актуальним. На досвід батьків і їх принципи спирається дитина, коли починає свій шлях до освіти.

Середовище в якому живе дитина - наявність вдома бібліотеки, музичних інструментів, картин на стінах, настольних ігор - все має значення. Розмови, які ведуться з друзями сім'ї під час їх візитів, заняття, яким надають перевагу в домі - впливають на те, як дитина сприймає освіту, культуру і моральні цінності своїх близьких.
Соціальне оточення, яке сформували батьки, буде впливати і на дитину.
До того ж, якщо дитина може бачити, як батьки виходять із кризових ситуацій, самі отримують знання, як вчиняють в тих чи інших ситуаціях, на які цінності спираються, як пояснюють свої дії, вона несвідомо фіксує цей досвід і звертається до нього. Це відбувається опосередковано, мимоволі. Але так само дитина считує з батьків і "подвійні послання" - це коли батьки говорять одне, а роблять зовсім інше. Чи говорять речі, які очевидно протирічять тону і невербальним сигналам під час проголошення цих "істин". Наприклад, кажуть, що брехати не можна, а самі брешуть. Або дають дуже неоднозначні поради: "Ніколи не дозволяй ображати себе, бовдур!"
Активна участь у житті дітей та спільний розвиток допомагає дитині зрозуміти основні принципи і правила навчання і життя, які далі вона буде вважати власними. Батьки дають основу, на яку далі дитина нанизує і власний досвід. І чим більш зрозумілими і послідовниии є родинні правила, тим меньше тривог і страхів, пов'язаних з навчанням, буде у дитини.
Коли дитину в родині до того ж спримають, як особистість, у дитини згодом з'являється відчуття власної значущості і самоповаги. А це ідеальна основа для мотивації.

Немає коментарів: