середу, 3 лютого 2016 р.

Інтелект-гра "До Дня Збройних сил України"

 Презентація
Переглянути і завантажити Презентацію до Дня ЗСУ
Інтелект-гра «До Дня Збройних сил України»
9 клас
Мета: збагачувати, розширювати й узагальнювати знання; розвивати пізнавальні інтереси учнів, виховувати почуття патріотизму, любові до Батьківщини і поваги до захисників Вітчизни.
Правила гри:


1.                У грі бере участь 3 команди.
2.                В команді 5 осіб.  
3.                Перед грою відбувається жеребкування, що визначає порядок виступу команд.
4.                Журі веде рахунок гри.
5.                Гра складається з 4 категорій питань( «Я – патріот своєї країни», «Я –ерудит», «Я – майбутній захисник», «Військова підготовка») для кожної команди і 2 конкурсів вболівальників.
6.                На екрані з’являється  категорія.
7.                Перша (за результатами жеребкування) команда обибирає номер питання.
8.                Якщо команда відповіла правильно на запитання з категорій
 («Я – патріот своєї країни», «Я – ерудит», «Я – майбутній захисник»), то вона отримує 3 бали. За змістовну, але неповну відповідь – 2 бали.  Якщо відповідь невірна, то дати відповідь на поставлене питання має можливість інша команда, але вона отримує 1 бал.
9.                За конкурс «Військова підготовка» у категорії «віджимання» переможець отримує 6 балів, команда з другим результатом – 3 бали; у категорії «армреслінг» – по 2 бали.
10.           Конкурс вболівальників складається з 2 категорій. «Запитання» – за правильну відповідь вболівальники отримують 1 бал; та «Медсестри» – за якісно виконану перев’язку – 3 бали, далі-2 бали, та 1 бал.
11.           Журі фіксує відповіді в таблицю результатів. Таким чином, результат, отриманий після відповідей на питання з усіх категорій і конкурсу вболівальників підводиться підсумок і оголошується переможець гри.
Питання конкурсу
Категорія «Я-майбутній захисник»
1.                Як називають склад військового озброєння?   (арсенал)
2.                Основне місце проживання солдат в армії? (казарма)
3.                Як називається частина військ, яка йде попереду головних сил? (авангард)
4.                Як називається рульове колесо, за допомогою якого керують кораблем? (штурвал)
5.                Як називаються знаки на головних уборах військових? (кокарда)
6.                Про нього  кажуть, що він  помиляється тільки один раз. (сапер)
7.                Удар корпусом танка, корабля або літака, це? (таран)
8.                Як називаються  нарукавні знаки на формі? (шеврони)
9.                За допомогою якого пристосування можна захиститися від отруйних газів?   (протигаз)
Категорія «Я – патріот своєї країни»
1.                В якому році і коли Україна здобула незалежність? (24 серпня 1991 року Україна здобула незалежність)
2.                В якому році і коли було прийнято конституцію суверенної України? (28 червня 1996 року Україна отримала Конституцію – основний державний документ.)
3.                Хто є головнокомандуючим збройних військ України? (Президент України є головнокомандуючим ЗСУ)
4.                Скільки гетьманів правило в Україні понад двісті років? Назвіть першого и останнього гетьманів України? (Україною понад двісті років правило 66 гетьманів. Першим гетьманом був Дмитро Вишневецький, останній гетьман – Кирило Розумовський)
5.                Про яке місто йде мова? «Одне з найбільших і найстаріших міст Європи. Розташоване у середній течії Дніпра, в північній Наддніпрянщині. Політичний, соціально-економічний, транспортний та освітньо-науковий центр країни. Окрема адміністративно-територіальна одиниця в складі України». (Київ)
6.                Назвіть ім’я українського політичного і громадського діяча який став автором першої в світі Конституції, як вона називалась і коли була затверджена? (Пилип Орлик.  Конституція була затверджена в 1710 році а називалась «Конституції прав і свобод Війська Запорізького».)
7.                Пабло Пікассо захоплювався роботами цієї української художниці. Коли в 1954 році він побачив її на міжнародній виставці картин, то з захопленням зазначив, що її роботи геніальні і порівняв її з відомою художницею Серафін Луіс. Хто ця відома українська художниця? (Білокур Катерина Василівна)
8.                Назвіть свято,  яке символізує об'єднання України? Коли його відзначають? (День Соборності України – свято, що відзначається щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, що відбулося 22 січня 1919 року.)
9.                Ми, українці, можемо пишатися тим, що на території нашої держави знаходиться географічний центр Європи. У якому місті знаходиться географічний центр Європи? (село Ділове, недалеко від міста Рахів, Закарпатської області)
Категорія «Я – ерудит»
1.                Що таке НАТО? (Північноатлантичний альянс)
2.                З якими країнами, які входять до складу членів НАТО, межує Україна?  (Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією)
3.                Скільки держав входить до НАТО? (28 держав)
4.                Скільки країн входить до ЄС? (28 країн)
5.                Скільки країн входить до ЄС? (Парниковий ефект)
6.                Надлишок іонів якого елемента у питній воді викликає пошкодження емалі на зубах? (Фтору)
7.                Як називається основна структурна одиниця нашого організму? (Клітина)
8.                Яке захворювання органів зору названо за прізвищем вченого, який вперше описав? (Дальтонізм)
9.                Нестача якого хімічного елемента в нашій їжі може призвести до збільшення щитовидної залози? (йоду)
10.           У перекладі з грецької назва цієї науки означає «мистецтво ведення господарства». Але з часу його появи це поняття сильно розширилося і втратило колишнє значення. Зараз це ціла наука, що вивчає взаємодію людей один з одним і з середовищем, в якій вони живуть. Назвіть це поняття. (Економіка)
11.           Це економічне поняття зародилося ще в XV-XVI ст. в містах Італії. На початку XVI ст. у нідерландському місті Боюгге на площі біля будинку знатного міняйла і маклера ван дер Бурсі збиралися купці з різних країн для купівлі іноземних векселів та обміну торговою інформацією. Герб міняйли складався з трьох гаманців, по латині гаманець - bursa. Можливо, від цього слова пішло це економічне поняття. (Біржа)
12.           Це професія виникла в Росії в епоху реформ Петра Великого. Назва перекладається з німецької мови як книгознавець, книгодержатель. А це означає, що ремесло пов'язано з паперами і цифрами. Уміння бачити і відчувати життя - одне з достоїнств цієї професії. Про яку професію йдеться? (Бухгалтер)
Категорія «Військова підготовка»
1 завдання
Віджимання. У цьому конкурсі бере участь по одній людині від команди. Переможець отримає 6 балів, учасник з 2 результатом – 3 бали.
2 завдання
Армреслінг. Так само запрошуємо по одній людині від команди. Переможець кожного раунду 2 бали покладе в скарбничку своєї команди.


Категорія «Вболівальникам»
1 тур
Випускник військового училища (Офіцер)
Чоловіче ім'я і кулемет в громадянську війну (Максим)
Укриття, з якого солдати стріляють (Окоп)
Солдатське пальто (Шинель)
Урочистий огляд військ (Парад)
Головний начальник на кораблі (Капитан)
Підліток, але повноправний матрос (Юнга)
Морський кухар на кораблі (Кок)
Морський сигнал «врятуйте наші душі» (SOS)
2 тур. Конкурс «Медсестрички»
 Уявіть, що у нас є бійці (юнаки), поранені в голову або руку, яким терміново потрібно зробити перев'язку. Дівчата у нас виконують роль «медсестер». На виконання завдання відводиться три хвилини. По 2 медсестри від команди.
 (На кожне уявне поранення 1 медсестра)
Підведення підсумків

Використані ресурси: