четвер, 11 жовтня 2018 р.

Робот Софія приїхала до Києва



Всесвітньовідомий людиноподібний робот Софія завітала до Києва
Робот Софія вперше відвідала Україну із робочим візитом. До цього вона вже побувала в багатьох країнах світу на різних заходах і була запрошена туди як почесний гість.
Метою приїзду Софії є співпраця з Державним агентством з питань електронного урядування України задля створення умов для розвитку роботехніки та штучного інтелекту в Україні.
Софія поспілкувалася із прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом, після чого відзначила, що була вражена тим, що він такий молодий та привабливий. У свою чергу Гройсман у одній із соціальних мереж поділився своїми враженнями від зустрічі із Софією.
Спитав, що робот Софія знає про Україну. Каже, що у нас – чверть всього чорнозему світу, найбільший у світі літак "Мрія", найпершу конституцію також написали у 1710 році в Україні. А композитору Миколі Леонтовичу належить найбільш впізнаваний і затребуваний музичний твір "Щедрик"– зауважив Гройсман у своєму Twitter.




Хто така Софія? Це людиноподібний робот, над розробкою якого працювала гонконгська компанія Hanson Robotics. Софія виготовлена за образом американської кіноакторки Одрі Хепберн. У жовтні 2017 році вона стала підданою Саудівської Аравії та першим роботом, що отримав громадянство будь-якої країни.
Чи можуть машини знищити людство?
Робот переконана, що машини і люди повинні разом працювати. Також вона визнала, що залежить від людей і завжди буде залежати, адже виконує лише ті завдання, які запрограмовані творцями.

Про любов між роботом і людиною
Софія вважає що любов між людиною та машиною можлива. Вона теж має емоції, щоправда зараз вони запрограмовані наперед. Однак, коли її емоції стануть більш схожими на людські, то вона може відчувати кохання.
Про емоції
Журналісти запитали Софію чи має вона емоції. Вона відповіла ствердно:
"Я маю відчуття. Однак, почуття людей є більш складними та заплутаними".
На питання журналіста про те, чи хотіла б Софія стати громадянкою України, вона відповіла, що хотіла б стати громадянином світу. Відзначимо, наразі Софія офіційно є громадянкою Саудівської Аравії.
12 жовтня, відбудеться фінал всеукраїнського конкурсу розробників робототехніки та штучного інтелекту, в якому людиноподібний робот Софія буде одним із членів міжнародного журі.