суботу, 6 лютого 2016 р.

Вiдсутня мотивацiя до навчання. 10 помилок батькiв

Помилка батьків №1
Батьки вважають, що дитина готова до навчання в школі, оскільки вона багато знає для свого віку.
Інтелектуальна готовність – це не синонім готовності психологічної, яка визначається рівнем розвитку довільної поведінки, тобто умінням дитини підкорятися певним правилам і робити не те, що їй хочеться, а те, що необхідно. Тут важливо ще з дошкільного віку розвивати у дитини вміння долати себе: привчати дитину робити не лише те, що їй подобається, а й те, що не подобається, але потрібно.

Помилка батьків №2
Дитину рано віддають в школу.
Не можна забувати про біологічне дозрівання (кістковий і зубний біологічний вік). Біологічно незрілу дитину краще в школу не віддавати, оскільки у неї ще не сформована рука. Перевірити, чи сформована рука, можна наступним чином: попросити дитину ставити крапки в клітинки. У нормі дитина проставляє 70 точок за 1 хвилину. Якщо результат нижче, то цілком можливо, що рука ще не закостеніла. Що стосується зубів, до моменту вступу дитини до школи у нього повинні змінитися 4 передніх зуба: 2 внизу і 2 вгорі. Таким чином, біологічна неготовність дитини до школи веде, як правило, до важкої шкільної адаптації (дитина швидко втомлюється і не справляється), а це ймовірність того, що дитина починає тихо ненавидіти школу.

Помилка батьків №3
Дитина не відвідувала дитячий садок.
Відсутність контакту з однолітками веде до відсутності довільної поведінки, коли дитина змушена, щоб грати з іншими, рахуватися з чужою думкою і бажанням, жити в колективі, дотримуватися правил, навіть якщо їй не дуже хочеться.

Помилка батьків №4
Напружена ситуація в сім’ї.
Дитина, що звикла до високого негативного емоційного напруження через переживання з приводу своєї сім’ї, як правило, вже просто не реагує на проблеми навчання і відміток – у неї просто не вистачає на це енергії.

Помилка батьків №5
Відсутність чіткої організації життя дитини, недотримання режиму дня, бездоглядність в побуті.
Діти, які відвідують якісь цікаві для них заняття, більш організовані і, як правило, більш мотивовані до навчання, незважаючи на збільшене навантаження.

Помилка батьків №6
Порушення єдності вимог до дитини з боку батьків.
В такій ситуації дитина розгублена і просто не розуміє, чого їй прагнути. У неї не формується власне розуміння цілей навчання.
Помилка батьків №7.
Неправильні методи виховання.
Придушення особистості, погрози, фізичні покарання або, навпаки, надмірна опіка, звичайно, також руйнують мотивацію дитини як до навчання, так і до життя в цілому.

Помилка батьків №8
Завищені вимоги.
Дуже важливо враховувати об’єктивні можливості дитини. Інколи батьки вбачають злий умисел або лінь в небажанні дитини вчитися в той час, як можуть бути об’єктивні причини для таких проявів: соматичне стан, психологічні особливості, особливості розумового розвитку та інше.

Помилка батьків №9
Некоректна поведінка.
Деякі батьки просто вбивають мотивацію до навчання через висміювання, некоректні висловлювання, порівняння з іншими дітьми. Вони власноруч заганяють дитину в ситуацію неуспіху, невдачі.

Помилка батьків №10
Проектування своїх очікувань на доньку чи сина.
Це, напевне, найпоширеніша помилка батьків, не завжди навіть усвідомлювана. Батьки вірять у те, що діти повинні розділяти інтереси, які були у них в дитинстві, і часом не допускають навіть думки про те, що їх дитині це може бути зовсім не цікаво. Тиск батьків може бути тим сильніше, чим менше їм самим вдалося реалізуватися в цікавлять їх областях.
Джерело