вівторок, 19 червня 2018 р.

Освіта в Німеччині. Короткі нотатки

Відвідуючи тренінг в Німеччині мала змогу відвідати звичайну школу Eichsfeld-gimnasium в  містечку Дудерштадт, з населенням 10 тисяч мешканців, Нижня Саксонія.
Про школу
Ліцей для 5-12 класів, в якому навчаються 1000 учнів і працює 100 учителів. Керівництво школи - директор, заступник директора і 5 координаторів (для нас більш звично -  завучі). Директора призначають у органах місцевої влади і строк перебування на посаді необмежений. Обирають серед кандидатів що подали свої документи на розгляд. Громада і батьки не втручаються в керівництво школи. Кількість учнів в класі обмежена – початкова школа до 25 учнів, старша – до 30.


Інтерактивна дошка оголошень, де учні і учителі можуть в он-лайн режимі переглянути зміни в розкладі

Кабінети
Кожний навчальний кабінет в школі обладнаний смарт дошкою. В школі працює локальна мережа, для учителів і учнів облікові записи, меню кожен учень формує зранку.
Кабінет з права і політології має і просторе місце для роботи, і комп’ютери, і флипчарити, і смарт-дошку, і принтер. (на фото)

Кабінет інформатики
В кожному кабінеті інформатики 31 комп'ютер. Таких кабінетів в школі три. Обов’язковим вивчення інформатики є до 9 класу. Далі за вибором учня. В школі установлений Microsoft Office. Вивчають і програмування, і знайомство з веб-дизайном, і «користувацькі» програми.
Кабінети музики і мистецтва
Кабінети для мистецтва і музики вражають простором і обладнанням. Пропоную декілька фото
Про учителя
 Довіра до диплома учителя надихає і викликає заздрість. Щоб стати учителем необхідно отримати диплом магістра за двома спеціальностям і півтори роки бути "стажером" в школі. Потім екзамен. За результатами якого контракт на 3 роки, якщо якщо роботою вчителя задоволені, то він отримує безстроковий контракт. В перший рік роботи директор має відвідати 3 уроки учителя початківця. Довіра до учителя це головний принцип у взаємовідносинах з адміністрацією школи.
Учительська містить 10 комп’ютерів, велику кількість столів і робочих поверхностей і поличок, окремо є кімната для релаксації учителів.
Максимальне навантаження 23,5 години. Це норма, більше не можна.
Благодійність
 Благодійний внесок 20 євро і 24 євро за користування підручниками, на рік. Але більшість підручників докупають батьки.
Є маленька фірма що друкує футболки, своє радіо і газета. Це забезпечує можливість заробити ї додаткові кошти.
Про екзамени, ЗНО і олімпіади
Доречі, 4 екзамени, (німеціка мова, математика, англійська мова і науки – фізика, біологія, тощо) за результатами яких вступають у ВНЗ проводять за стандартними державними завданнями в школі. Директор відповідає за чесність проведення і перевірку. І тут довіра! Ці екзамени і є ЗНО!
Олімпіади проводять з природничих наук, але статистика і «обязаловка» відсутні. Велика увага приділяється мистецтву і музиці.
Дуже багатого цікавого і корисного мала змогу дізнатись перебуваючи в гімназії Айсфенльд.
З повагою, Оксана Коваленко